Moussaka
søndag den 1. februar 2009
Moussaka (musaka)
Ingredienser
600g hakket okse- eller lammekød
800g auberginer (2 auberginer)
600g tomater (ca. 8 tomater)
200g løg (2 mellemstore løg)
2 fed hvidløg
rapsolie
1 tsk. oregano
1 tsk. allehånde
4 spsk. rasp
salt og peber
Til saucen:
50g margarine/smør
4 spsk. mel
½ L mælk
200g revet mozzarella
3æg
½ tsk. reven muskatnød
Moussaka er kendt som en typisk græsk ret. Men den er lige så traditionel i den tyrkiske, bulgarske, rumænske køkken. Faktisk er retten kendt i en stor del af mellemøsten og “kært barn har mange navne”, så det er ingen stavefejl hvis retten bliver kaldt Mousakàs, Musakka, Mycaka eller endda Musaqqa’a. Opskriften nedenunder er den græske udgave.
Skær Auberginerne i 1 cm tykke skiver. Læg dem i en skål med saltvand og lad dem trække i ca. 20 minutter mens de andre ingredienser bliver tilberedt.Hak hvidløget og skær løgene ud i små tern.
Skil æggeblommen og æggehvide fra hinanden (begge dele skal bruges)
Smelt smørret under svag varme i en gryde. Kom melet i og rør med et piskeris under svag varme. Hæld mælken i lidt ad gangen og rør godt med piskeriset alle klumper ud. Kom evt. lidt mere mælk i hvis sovsen bliver for tyk. Kom osten i sovsen og rør til osten er smeltet. Sluk for varmen.
Tag auberginerne ud af saltvandet, skyl dem under koldt vand og dup dem tør med køkkenrulle. Steg aubergineskiverne i en pande med rapsolie på begge sider til de er gylden brune. Læg dem derefter på en tallerken med køkkenrulle.
Steg nu hvidløg og løg under svag varme til de er glasklare (ikke brune). Kom det hakkede oksekød i og steg kødet brunt. Tilsæt krydderierne (knus allehånde i en morter hvis de er hele) og efterfølgende tomaterne og lad det småkoge i 5 minutter. Smag til med salt og peber. Lad kødsovsen køle lidt af og rør derefter æggehviden i.Smør et ovnfast fad med olivenolie og drys rasp på. Læg halvdelen af auberginerne i fadet. Kom kødsovsen ovenpå, og afslut med et lag auberginer.
Bland muskatnød og æggeblommerne i ostesovsen og giv det et kort opkog. Hæld ostesovsen oven på det sidste lag af auberginer. Bag ca. 30 minutter ved 180 til den er gylden brun. Serveres evt. med græsk salat.
Nationalitet: Grækenland
0 kommentarer:
Send en kommentar