Kleftiko ”Langtidsstegt Lammekølle”

torsdag den 22. januar 2009

Kleftiko ”Langtidsstegt Lammekølle”

Ingredienser

1 Lammekølle
10 fed hvidløg
Krydderier(helst friske)
Rosmarin
Timian
Oregano
Salt & Peber
2 Kg bagekartofler





Denne græske ret har fået sit navn fra det græske ord ”klevo”, som betyder så meget som ”at stjæle”. Den stammer helt tilbage fra den græske revolution i starten af 1800 tallet, hvor græske guerillas/røvere kaldet ”Klephts” stjal lam eller geder. Kødet blev bagt flere timer i en lerpotte i et hul i jorden, pakket ind i kul og varme sten og dækket til med jord. På denne måde kunne ingen røg og duft af kød afsløre deres tilflugtssted.I dag bliver kødet tilberedt i en ovn dækket med bagepapir eller i en lerpotte ”Römertopf“. Pga. den lange bagetid bliver kødet meget mørt.


Forvarm ovnen på 130 C. Stik med en spids kniv huller i kødet og kom hvidløgene i. Halver evt. hvidløgene på langs. Kom lammekøllen i et ovnfast fad og læg krydderierne på kødet. Dæk kødet til med bagepapir, alufolie eller et låg. Kødet steges i ovnen 4-5 timer. Kontroller evt. med et stegetermometer. Midtertemperaturen skal være mindst 75 C.Temperaturen kan også reduceres til 100 C, kræver dog en længere bagetid. Bagekartoflerne kan lægges til kødet. Den lange bagetid gør, at kartoflerne bliver meget bløde. Ønskes kartoflerne mere faste, kommes de senere i ovnen. Kan serveres med græsk salat og tzatziki.

Tip: Tilsæt lidt rødvin til kødet. Dette gør kødet mere saftigt og giver en god smag. Har man en have, så kan man prøve den traditionelle underjordiske metode :) Til sådan en lammekølle skal serveres en krydret og frugtig rødvin som fx denne økologiske Syrah Privé fra Frankrig som kan fås hos FragtfriVin.

Nationalitet: Grækenland

0 kommentarer:

Send en kommentar

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP